piątek, 26 maja 2017

Dynia piżmowa zapiekana z serem ricottą i mozzarellą


Dynia piżmowa zapiekana z serem ricottą i mozzarellą 

Na dziś kolejna opcja na bezmięsne, a nawet bezglutenowe danie, w roli głównej dynia piżmowa z dodatkiem kremowego sera ricotta, szpinaku, bazylii oraz parmezanu. Wszystko co gwarantuje dobry smak i udany posiłek.

Składniki:
  • 1 dynia piżmowa
  • 200 g sera ricotta 
  • 1 garść startego parmezanu 
  • 1 garść startego na dużych oczkach sera mozzarella 
  • 4 ząbki czosnku
  • 240 g świeżego szpinaku 
  • 1 pęczek świeżej bazylii 
  • 1 szczypta soli morskiej 
  • 1 szczypta pieprzu
  • oliwa 
 Wykonanie: 

Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, wydrążyć miąższ z pestkami, naciąć kratkę na każdej połowie, skropić oliwą, piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 50 minut.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek, następnie liście szpinaku, oprószyć solą i pieprzem, całość podsmażyć, przełożyć na deskę, pokroić. 

Do miski przełożyć ricottę, dodać szpinak, następnie pokrojone liście bazylii oraz garść startego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Na upieczone polówki dyni ułożyć przygotowaną masę serową, obsypać mozzarellą. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Podawać z ulubioną sałatą. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...