poniedziałek, 13 marca 2017

Tortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami



Tortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw. 
Wiosennie!


Składniki:
  • 4 ziarniste placki tortilli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 świeżego zielonego ogórka 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 garści rukoli 
Składniki na sos jogurtowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy ze słoiczka w którym mieszczą się suszone pomidory
  • 1 szczypta ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Ogórek, awokado (obrane ze skóry i bez pestki) oraz cebulę umyć, pokroić w plasterki, rukolę opłukać i osuszyć. W osobnej miseczce przygotować jogurt, dodać posiekany czosnek, oraz pokrojone w malutkie kawałeczki suszone pomidory, dodać łyżeczkę oliwy z pomidorów, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wszystko ze sobą połączyć.

Placki tortilli podpiec delikatnie na patelni bez tłuszczu z obydwu stron i jeszcze miękkie i ciepłe obłożyć sosem i dodatkami, które mamy przygotowane i złożyć na ulubiony swój sposób. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Za rukolą nie przepadam, ale jestem ciekaw złamania smaku :p Awokado jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Całość wygląda obłędnie! Uwielbiam awokado. Tortilla z nią musi być nieziemska!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń