środa, 20 kwietnia 2016

Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie



Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie


Ochota na pieczone?
Tak!
Tym razem nie zwykły ziemniak, nie marchew, nie seler ale 
batat.
Bardzo wdzięczny w pieczeniu tak zwany słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. 
Kapitalnie komponuje się z ziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA !
Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej?
Zapraszam.




Składniki:
  • 3 bataty
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta słodkiej papryki  
  • 1 szczypta mielonego kuminu
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy 
Wykonanie:

Bataty obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na równe kawałki, u mnie są to ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać posiekany rozmaryn, oprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać. 

Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia. 

Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami.



1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...