wtorek, 19 kwietnia 2016

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą



Pieczona ryba haddock podana z soczewicą


Haddock, w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips, ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki. 
Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, . 
Jedną z nich polecam gorąco: Poppies Fish and Chips Spitalfields w Londynie. Jedzenie w tym miejscu to prawdziwa przyjemność.

Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna.
Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym. 

Zapraszam.



Składniki:
  • 500 g ryby haddock (4 filety)
  • 1 cytryna
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 1 garść oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól morska     
  • biały pieprz 
  • 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia 
  • czerwony pieprz
 Sos do ryby:
  • 3 łyżki jogurtu 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta białego pieprzu




Wykonanie: 

Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia.

Soczewicę opłukać, zalać wodą, gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane  suszone pomidory, oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przyprawić solą morską oraz czerwonym pieprzem. Całość wymieszać. 

Plastry cytryny upiec ze szczyptą cynamonu i brązowego cukru. 

Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Ułożyć na talerzu soczewicę, upieczony filet ryby. Ozdobić plastrami cytryny oraz czerwonym pieprzem.





 Smacznego !

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...