poniedziałek, 28 marca 2016

Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem


Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem

Na dziś przygotowałam delikatne kotleciki jagnięce.
 Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych. 
Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina.
Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi dodatkami komponuje się wspaniale i smakuje idealnie.
Zapraszam.

Proporcje dla dwóch osób.

Składniki:
  •  6 kotletów jagnięcych z kostką
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 250 g rozmrożonego i odsączonego z wody zielonego groszku 
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól morska
  • pieprz 
  • 1 szczypta zmielonego kuminu
  • 1 szczypta zmielonych ziaren kolendry
  • kilka łyżek oliwy 
  • 2 plastry masła 
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
Wykonanie:

Kotlety jagnięce umyć, osuszyć. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku posiekać lub rozetrzeć w moździerzu, dodać posiekany rozmaryn (1 gałązka), 1 łyżkę sosu Worcestershire, 3 łyżki oliwy, świeżo zmielony pieprz, kumin, kolendrę, przykryć aluminiowa folią, odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Do patelni dodać oliwę (2 łyżki), 1 plaster masła,  ułożyć zamarynowane kotlety, smażyć około 2 minuty na każdą stronę, oprószyć solą marską, przełożyć kotlety do nagrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i odstawić na 7 minut, czyli na czas przygotowania szparagów. 

Do patelni w której smażyły się kotlety dodać trochę masła, dorzucić posiekane szalotki, przyprawić solą i pieprzem do smaku, podsmażyć, dolać wino, ocet balsamiczny, zdeklasować, zredukować sos, przecedzić przez sito.

Wcześniej należy młode ziemniaczki wraz ze skorupką oczyszczone i umyte, przekrojone na pól, przyprawione solą i pieprzem, oprószone posiekanym rozmarynem (1 gałązka) i skropione oliwą umieścić na dużej patelni typu wok i podsmażyć na oliwie, następnie przełożyć do pieca na około 20 minut do upieczenia się w środku. 

Na talerzach ułożyć, upieczone ziemniaczki, kotlety, otoczyć groszkiem i szparagami głównego bohatera, polać uzyskanym ze smażenia i przecedzonym sosem, ozdobić rozmarynem. 





Smacznego.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz