piątek, 8 kwietnia 2016

Conchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze




Conchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze



Zapraszam na prosty i szybki sposób przygotowania dania z mulami. 
Tym razem są to mule mrożone, co ułatwia nam pracę jak i skraca czas przyrządzenia uwielbianych przez nas pachnących morzem małży.
Jedyne, na co musimy zwrócić uwagę to bardzo krótki czas na przygotowanie sosu i ugotowanie makaronu Conchiglie al dente.
I oczywiście szybka konsumpcja, ponieważ tego typu dania nie mogą czekać. 
Zapewniam, że nie muszą, gdyż nie zdążą ;)

Propozycje na inne dania z mulami: Mule w białym winie; mule i krewetki; mule w sosie curry.



Składniki:
  • 500 g mrożonych muli bez skorupek
  • 500 g makaronu Conchiglie
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku 
  • 200 ml cydru
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • sól morska
  • biały pieprz 
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki 
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 g masła  
  • 1 cytrna
Wykonanie: 

Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody.

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane szalotki i czosnek, przesmażyć, dodać mule, przyprawić solą i pieprzem, następnie podlać cydrem, pozostawić na małym ogniu do odparowania. 

Kolejna czynność to dodanie śmietanki oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko to ma trwać około kilku minut do połączenia się składników. 

Na koniec dodać ugotowane al dente conchiglie, zasypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać, podawać.















Smacznego ! 

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...