piątek, 12 czerwca 2015

Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce




Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka (wysokiej jakości)
  • 100 ml różowego wina wytrawnego
  • oliwa
  • masło
Wykonanie:

Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy + 1 łyżkę masła. Dorzucić do niej czosnek, cebulę dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską, białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane jajko. Sposób na ugotowanie jajka w koszulce prezentuję w tym przepisie.
(Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną soli, okolo10 minut)
Idealny sos do tego dania to oczywiście sos holenderski. Przepis na moim blogu już wkrótce.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...