sobota, 21 czerwca 2014

Karmelizowana młoda marchew z curry i cynamonem


Karmelizowana młoda marchew z curry i cynamonem
  
 Zapraszam na pyszną, karmelizowaną marchew. Jest to wspaniała przystawka lub dodatek do dań głównych. Słodycz i aromaty, wydobywające się z patelni podczas smażenia, zachęcają do jej skosztowania wszystkich, nawet tych, którzy za marchwią nie przepadają.

Polecam gorąco.

Składniki: 
  • 1 kg młodej marchwi 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta curry 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:

Obrać marchew, zostawić zielone końcówki, opłukać. Ułożyć w garnku marchew, zalać wrzątkiem, dodać pól łyżeczki soli morskiej i pól cukru trzcinowego. Gotować około 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać resztę cukru, chwilę karmelizować. Odcedzoną marchew przełożyć do patelni, oprószyć cynamonem oraz curry i chwile smażyć do zrumienienia.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Niezwłocznie udać się do ogródka po marchew i do dzieła, życzę smacznego !
      (Naprawdę jest pyszna, wiem coś o tym, bo nie przepadam za marchwią, warunek, musi być młoda).

      Usuń