Tarta z truskawkami i kremem pâtissier
(Tarte aux fraises)
Zapraszam na kolejne szaleństwo truskawkowe na moim blogu. Tym razem na tartę z przepysznym kremem pâtissier. W tym smaku zakochałam się od pierwszego wejrzenia i posmakowania we Francji. Ten mistyczny krem doskonale komponuje się z ciastem francuskim i owocami.
Zapraszam!
Zapraszam!
Składniki na tartę :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g świeżych truskawek
Krem pâtissier :
- 500 ml mleka
- 1 jajko + 3 żółtka (wysokiej jakości)
- 80 g cukru brązowego
- 50 g mąki pszennej
- 1 laska wanilii
Wykonanie :
Ciasto umieścić w formie, nakłuć widelcem, aby mocno nie wyrosło (można również pod ciężarem kamyczków oczyszczonych na papierze). Wysmarować ciasto białkiem. Temperatura pieczenia około 200 stopni, czas około 12 minut.
W garnku podgrzać mleko razem z wanilią, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez kilka minut, aby dobrze połączyły się smaki i odstawić. Do miski wbić całe 1 jajko i 3 żółtka (białka przydadzą się do innego deseru), dosypać cukier, utrzeć na kremową masę, stopniowo dosypywać podczas mieszania mąkę przez sito, następnie powoli dolewać gorące mleko, mieszając. Przelać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez minutę. Kontynuować mieszanie do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć do miski, przykryć folią kuchenną masę i odstawić do wystygnięcia. Na ciasto wyłożyć krem, a na nim poukładać umyte i pokrojone (wedle preferencji) truskawki.
Smacznego et bon appétit !
Zdjęcia przepiękne i apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń