poniedziałek, 11 listopada 2013

Oeufs en cocotte aux champignons de Paris - Jajko zapiekane z pieczarkami


Oeufs en cocotte aux champignons de Paris - Jajko zapiekane z pieczarkami

Kolejna propozycja na zapiekane jajko. Tym razem z przysmażonymi pieczarkami.
 Zapraszam.

Proporcje dla dwóch osób.

Składniki:
  • 200 g zgrabnych małych pieczarek
  • 1 czerwona cebula (odpowiednia będzie szalotka)
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka (dobrej jakości)
  • sól morska
  • pieprz
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g żółtego sera (ulubionego)
  • kilka listków natki pietruszki
Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z odrobiną masła. Podsmażyć cebulkę, dorzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, przyprawić solą i pieprzem (po 1-2 szczypty), przyrumienić, przełożyć do ramequingów wysmarowanych wcześniej masłem, do każdego z osobna dolać 3-4 łyżki śmietanki, wbić białko, pozostawić żółtko w skorupce. Posolić jedną szczyptą soli i pieprzu, dodać po jednej łyżce startego sera żółtego na drobnych oczkach. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10 minut w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy gorącą wodą.
Po 10 minutach dodać odłożone wcześniej żółtko i zapiekać całość jeszcze około 3-5 minut.
Ozdobić świeżą natką pietruszki.
Podawać z tostami. (U mnie jest to mój własny wypiek - chleb pszenny)



Bon appétit !

5 komentarzy:

  1. Mmmm! Poproszę :) ale mnie naszła ochota na takie jajo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! I znalazłaś sposób na ścięte białko i płynne żółtko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczęę...! pyszny pomysł na śniadanko...ale chętnie zjadłabym coś takiego teraz, na kolacyjkę!

    OdpowiedzUsuń