wtorek, 23 lipca 2013

Kurczak pieczony w musztardzie i miodzie podany z młodą kapustą i ziemniaczkami


Kurczak pieczony w musztardzie i miodzie podany z młodą kapustą i ziemniaczkami

Składniki:
Wykonanie:

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, porcjujemy. W przypadku gotowych porcji, należy udko przedzielić jeszcze na pól dla równowagi pieczenia. Każdy kawałek mięsa oprószamy z obydwu stron solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, smarujemy musztardą i miodem. Wstawiamy do pieca w naczyniu żaroodpornym na 230°C pod przykryciem na około 1 godzinę. Kiedy zauważymy, ze kurczak jest już dobrze podduszony, odkrywamy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut zmniejszając temperaturę pieca do 180°C do zrumienienia się kurczaka. Wykładamy porcje na talerze z ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniaczkami i smaczna młodą kapustką. 

Proponowane wino do pieczonego kurczaka:

Wybierając białe wino, sięgajmy po wino żywe i kwaśne. Świeżość wina winna jest zrównoważyć tłusty i chrupiący smak skóry. Polecam Sancerre bądź alzacki Riesling.
Latem proponuję, dobrać do kurczaka wino różowe z Drôme Provençale, ma ono wytrawny i wyrazisty smak. Jego kwaśność podkreśla lekkość mięsa.
Jeśli natomiast wolimy wina czerwone, polecam Côtes de Beaune lub Volnay, które są okrągłe i owocowe, przez co uszlachetnią smak kurczaka. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz