wtorek, 19 marca 2013

Kanapka z selerem naciowym i gotowanym jajkiem


Kanapka z selerem naciowym i gotowanym jajkiem

Śniadanie dla osób dbających i o zdrowie i o urodę :)
Zbliża się wiosna (po ciężkiej zimie ;)), wiec chcemy bardziej zadbać o kondycję naszej cery, więc jednym z lepszych sposobów na to jest sięganie po produkty bogate w witaminy, a świeży seler naciowy jest bogaty w witamy C, E i B-kompleks, łącznie z kwasem foliowym i wit. PP. Również takim eliksirem młodości jest oliwa z pierwszego tłoczenia. Aby śniadanie nie było zbyt nudne jako dodatek polecam jajko na okoliczność zbliżających się Świąt Wielkanocnych :)
Zapraszam.

Składniki:
  • 5 łodyg selera naciowego 
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu 
  •  Chleb pszenno - żytni z ziarnami (własny wypiek, podany na moim blogu)
  • masło (do smarowania)
  • 1 jajko gotowane
Wykonanie:

Łodygi selera dokładnie myjemy, a następnie pozbywamy się nitek wzdłuż obrywając z końcówką. Kroimy w poprzek na małe kawałeczki i w miseczce mieszamy z oliwą, jogurtem, solą i pieprzem. Jajko gotujemy około 5 minut, tak aby je nie przegotować i żeby było lekko miękkie. Chleb smarujemy delikatnie masłem, a następnie nakładamy naszą selerową sałatkę, a na wierzch pokrojone jajko (jajka nie solę, ponieważ sól mam już w sałatce)
Polecam gorąco.




Smacznego.



3 komentarze:

  1. kanapki z selerem jeszcze nigdy nie jadłam.. wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...czego kobieta nie wymyśli dla urody i dla zdrowia (albo odwrotnie?)
      pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny :)
      a kanapka naprawdę bardzo smaczna!

      Usuń
  2. Nie wpadłabym chyba na to, żeby położyć selera na kanapce, ale myślę, że to pomysł wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń