środa, 1 grudnia 2021

Crème Brûlée

Po długiej przerwie wrzucam przypominajkę w postaci tego słodkiego deseru, pachnącą karmelem i atmosferą Paryża.


Składniki:

• 3 żółtka świeżych jaj
• 1 laska wanilii 
• 250 ml słodkiej śmietanki 
• 50 g cukru brązowego

 Wykonanie: 

Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietankę wraz z wanilią doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Przelać przez sito i dodać do utartych żółtek. Wypełnić przygotowane foremki żaroodporne i wstawić do rozgrzanego pieca w kąpieli wodnej. Piec w temperaturze 160°C 25 minut. Po upieczeniu należy posypać cukrem i za pomocą palnika kuchennego karmelizować.

Bon appétit !

2 komentarze:

  1. Zawsze mi to smakuje, jak widzę w menu to zamawiam, a teraz sama wykonam, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowo smaczny deser :) Uwielbiam creme brulee i zawsze chętnie go robię!

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...