niedziela, 17 listopada 2019

Wegetariańska zupa z ciecierzycy




Wegetariańska zupa z ciecierzycy



Prosta, szybka (poza przygotowaniem ciecierzycy oraz wywaru z warzyw) rozgrzewająca, pachnąca tymiankiem zupa z charakterystycznym dodatkiem w postaci płatków drożdżowych.


Składniki:
  • 250 g suchej ciecierzycy
  • 1 l wywaru jarzynowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 garść makaronu typu kolanka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta kuminu
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
Wykonanie:

Ciecierzycę namoczoną minimum 8 godzin przepłukać, zalać solidnie wodą w garnku, gotować na małym ogniu 45 minut. Uzupełnić wywarem z jarzyn, dodać posiekaną i przesmażoną na oliwie cebulę oraz czosnek, przyprawić całość, dorzucić tymianek, gotować jeszcze przez 15 minut do połączenia się smaków. Na koniec dorzucić makaron, gotować około 3 minuty. Dodać płatki drożdżowe przed podaniem i świeżo posiekaną natkę pietruszki, skropić oliwą, przyozdobić czerwonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...