piątek, 26 kwietnia 2019

Pasztet z fasoli




Pasztet z fasoli



Składniki:
  • 500 g białej suchej fasoli
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek 
  • 2 łyżki dobrej oliwy 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:

Fasolę należy opłukać i zalać zimną wodą. Odstawić na minimum 8 godzin. Po tym czasie namoczoną fasolę dobrze przepłukać, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości około 50 minut, dodać jedną łyżeczkę soli i podgotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną fasolę przelać przez sito, przełożyć do przygotowanej miski i w kolejności dodawać wymienione przyprawy. Na patelni rozpuścić oliwę i zeszklić na niej posiekaną szalotkę oraz czosnek, przełożyć do fasoli. Wbić dwa jajka, wszystko ze sobą połączyć, a następnie zmiksować blenderem. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę fasolową na pasztet. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

Podawać z ulubionymi dodatkami.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...