środa, 2 maja 2018

Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym




Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym


Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena).
Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku, Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą, Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym, Lasagne z bakłażanem w odchudzonej wersji,  Bakłażan zapiekany z kozim serem, Kawior z bakłażana, Ratatouille z białą fasolą, Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami, Roladki z bakłażana nadziewane białym serem, Roladki z bakłażana i sera ricotta.



Proporcje na 3 osoby:

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1 szalotka
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 100 ml białego wina
  • 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 garści parmezanu
  • 250 g makaronu typu spaghetti
Wykonanie:  

Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać sos pomidorowy (można dolać około 100 ml wody), sól i pieprz do smaku, cukier, dusić całość pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać starty drobno parmezan około 2 garści oraz posiekaną świeżą bazylię.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...