piątek, 27 kwietnia 2018

Guacamole na rozgrzanej bagietce



Guacamole na rozgrzanej bagietce


Moje ulubione guacamole podane na chrupiącej bagietce, którą można przyrządzić również na grillu, a samo kremowe guacamole tylko podkreśli jej walory i smak. Alternatywa pysznej przystawki na słoneczne dni.



Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szalotki
  • 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 garść posiekanej kolendry
  • 1 dojrzały pomidor
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta suszonej ostrej papryczki 
  • 1 bagietka
Wykonanie:

Awokado przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do pojemnika, dodać pokrojoną szalotkę, ząbek czosnku, bazylię, wycisnąć sok z połowy cytryny, dolać oliwę, oprószyć solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zblendować całość, dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor, oprószyć odrobiną posiekanej kolendry, wymieszać.

Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą.  Wstawić do pieca (180 stopni) na około 7 minut (do lekkiego zrumienienia się). Na gorące z pieca nałożyć guacamole, przyozdobić pomidorkami, liśćmi bazylii, posiekaną kolendrą oraz czarnymi aromatycznymi oliwkami.  Podawać natychmiast.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...