wtorek, 23 stycznia 2018

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym




Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym


W temacie mięso, a dokładniej wieprzowina to w dzisiejszym moim menu znalazła się polędwiczka, prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku z odrobiną ulubionych ziół i dodatków.
Kluczowa jest jakość mięsa, jego świeżość oraz pochodzenie. 
Dokładne oczyszczenie polędwicy z tłuszczu oraz błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie.
Na dzisiaj będzie to polędwiczka w sosie winnym.
Zapraszam.

Proporcje dla dwóch osób.


Składniki:
  • 300 g świeżej polędwiczki 
  • 300 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy dijon
Wykonanie:

Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na grube plastry około 2 cm, lekko rozgnieść dłonią. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać gałązkę rozmarynu razem z polędwiczkami, obsmażyć z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz. 

Do patelni dodać posiekaną szalotkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć, podlać winem, chwilę poddusić, następnie dodać śmietankę i jedną łyżkę musztardy. Dusić całość około 5 minut do zredukowania sosu.

Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem, bardzo delikatnie (jeżeli jest taka potrzeba).

Na koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki.

Podawać u ulubionymi dodatkami oraz sałatami.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...