wtorek, 7 listopada 2017

Tosty z kozim serem i żurawiną


Tosty z kozim serem i żurawiną

Przepis na dziś to popularne we Francji zapiekane grzanki z kozim serem, podawane na świeżych liściach sałaty z orzechami i suszonymi owocami.

U mnie jest to mieszanka orzechów, prażonego sezamu oraz suszona żurawina.

Jest to bardzo szybkie danie i bardzo stylowe. 
Kozi ser nadaje tostom wyrazistego smaku, a żurawina lagodzi go swoja slodyczą.

Proporcje dla dwóch osób.

Zapraszam.


Skladniki:
  • 6 kromek dowolnego pieczywa
  • 150 g koziego sera
  • 2 garści świeżej ulubionej sałaty
  • 1 garść mieszanych orzechów
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • ocet balsamiczny albo winny
Wykonanie:

Przygotować 6 kromek, umieścić je na papierze do pieczenia, pokroić w plastry kozi ser, ułożyć go na kromkach, oprószyć tymiankiem, skropić oliwą, Piec w nagrzanym piecu do 180°C jakieś 5 minut.

Gotowe tosty przełożyć na talerze ze świeżą sałatą, skropioną oliwą i octem balsamicznym z odrobiną soli i pieprzu. Dodać orzechy, sezam oraz żurawinę.





Smacznego!


1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...