piątek, 17 listopada 2017

Kremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej


Kremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej

Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni.
Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo.

Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj.


Składniki:
  • 500 g świeżej dyni
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 2 cm świeżego imbiru
  • 100 ml śmietanki kokosowej
  • sól morska opcjonalnie 
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta zmielonych goździków
  • 1 szczypta mielonej kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki prażonego sezamu
Wykonanie:

Dynie i marchew należy obrać, opłukać oraz pokroić na małe kawałki. W przygotowanym garnku rozpuścić tłuszcz kokosowy, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Zeszklić całość, dodać dynię i marchewkę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć do uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. 

Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut.

Można podpiec przed podaniem. Przyozdobić prażonym sezamem.

Podawać ze świeżą bagietką lub innym ulubionym pieczywem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...