wtorek, 22 sierpnia 2017

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej




Kotlety z buraka i kaszy jaglanej



Kuchnia wegetariańska oraz bezmięsna w tej chwili zyskuje na kapitalnym, zdrowym i bardzo smacznym dodatku do dania głównego, w towarzystwie ulubionych sałatek oraz surówek.
 Zasadniczą rolę tutaj odgrywają składniki oraz sposób ich przygotowania. Popularna wersja tego przysmaku pojawia się w wersji z surowego buraka, ja postanowiłam zamienić na upieczonego, a wybór pozostawiam smakoszom.
Zapewniam, że nie jest to nic skomplikowanego, a efektem są znikające kotlety z półmiska i uśmiechnięte buzie :)

Zapraszam.



Składniki:
  • 2 upieczone buraki
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść uprażonego słonecznika
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 garść posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 jajko (wysokiej jakości)
  • 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami)
  • sól morska oraz świeżo starty pieprz(opcjonalnie)
  • oliwa
  • bułka tarta
Wykonanie:

Buraki należy upiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez niecałą godzinę z termoobiegiem. Powinny być al dente.

Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy na sicie, następnie przełożyć do garnka, zalać wodą (około 140 ml), gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Na patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, przełożyć do miski, dodać obrane i posiekane na dużych oczkach upieczone buraki, uprażony słonecznik, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy, zioła, jedno jajko oraz mąkę. Wszystko ze sobą połączyć mieszając. Formować w dłoni kotlety, a następnie panierować w bułce tartej. 

Smażyć na patelni w ulubionym tłuszczu (u mnie jest to oliwa).


 

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...