piątek, 13 maja 2016

Smażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym





Smażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym



Smaczny łosoś, zawsze mile widziany na moim stole.
Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie.
Polecam.
Miłego, słonecznego weekendu!



Składniki:
  • 2 filety z łososia bez skóry 
  • 250 g młodej marchewki 
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • 1 cytryna
  • 1 garść rozmrożonego zielonego groszku
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku  
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól morska 
  • biały pieprz  
  • słodka papryka
  • masło
  • oliwa
Wykonanie: 

Młodą marchew umyć, ususzyć, przekroić na pól, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn, całość skropić oliwą, wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 20 minut. 

Łososia umyć, osuszyć, delikatnie oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażyć na rozgrzanym maśle ( 2 plastry) po około 2 minutki na jednej stronie, do zrumienienia się.

Posiekaną szalotkę i czosnek wrzucić do rozgrzanego masła (2 plastry), zrumienić, oprószyć solą i pieprzem, podlać winem, wycisnąć sok z polówki cytryny, zredukować, zblendować lub przetrzeć przez sito. 

Na talerzu ułożyć usmażoną rybę, kilka upieczonych kawałków marchewki z rozmarynem, ozdobić zielonym groszkiem, sosem szalotkowym oraz plastrami cytryny. 



  




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...