piątek, 18 marca 2016

Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem





Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem




Propozycja szybkiego posiłku w piątkowy lunch. 
Dobór wędzonej ryby na ciepło dowolny. Świetnie sprawdzi się ryba maślana bądź łosoś. 
 Sok z cytryny idealnie zbalansuje smak dania.




Składniki:
  • 2 filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii)
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 200 g mrożonego groszku  
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu białego
  •  1 cytryna
Wykonanie: 

Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym (lekko posmarować oliwą), wstawić do pieca nagrzanego do 180°C, piec 15 minut. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć szparagi (około 5 minut), dorzucić groszek (wcześniej odmrożony i odsączony z wody), oprószyć solą i pieprzem, wycisnąć sok z połowy cytryny, lekko całość zamieszać i gotowe. Ułożyć na talerzach po jednym filecie razem ze szparagami i groszkiem. Danie podawać na ciepło, a jako dodatek ulubione pieczywo.















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...