Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym
Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory.
Zapraszam.
Składniki:
- 8 średnich młodych marchwi
- 4 ziemniaczki
- 1 por
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 cytryny albo limonki
- 1 litr wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy albo oleju sezamowego
- 1 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka miodu
Obrać, umyć, pokroić warzywa na małe kawalki. Posiekać cebulę i czosnek. Na rozgrzany tluszcz wrzucić cebulę, czosnek, a następnie resztę jarzyn. Dodać przyprawy, chwilę podsmarzyć całosć. Zalać wodą, tak aby wszystko zostało przykryte. Gotowac 25 minut. Dodać mleczko kokosowe, całosć zmiksować, dodać miód, gotować do 3 minut. Podawać ze swieżą kolendrą oraz skropić dobrą oliwą bądź olejem sezamowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz