sobota, 17 października 2015

Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym




Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym


Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory.

Zapraszam.



Składniki:
  • 8 średnich młodych marchwi
  • 4 ziemniaczki
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 cytryny albo limonki
  • 1 litr wody 
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy albo oleju sezamowego
  • 1 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka miodu  
Wykonanie:

Obrać, umyć, pokroić warzywa na małe kawalki. Posiekać cebulę i czosnek. Na rozgrzany tluszcz wrzucić cebulę, czosnek, a następnie resztę jarzyn. Dodać przyprawy, chwilę podsmarzyć całosć. Zalać wodą, tak aby wszystko zostało przykryte. Gotowac 25 minut. Dodać mleczko kokosowe, całosć zmiksować, dodać miód, gotować do 3 minut. Podawać ze swieżą kolendrą oraz skropić dobrą oliwą bądź olejem sezamowym.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...