czwartek, 20 sierpnia 2015

Banany flambirowane z rumem (Bananes flambées au rhum)




Banany flambirowane z rumem (Bananes flambées au rhum)



Płonące, słodkie banany oraz orzeźwiający zmrożony jogurt. 
Oto propozycja na wakacyjny, letni deser.
 Zapraszam.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki: 
  • 4 banany
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki Rumu James Cook 
Wykonanie:

Banany obrać ze skórki, podzielić na dowolne kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone banany, cukier, karmelizować, następnie podlać rumem i bardzo ostrożnie podpalić. Serwować z dowolnymi lodami. U mnie jest to zmrożony jogurt naturalny, który kapitalnie komponuje się ze słodkimi bananami.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...