wtorek, 20 stycznia 2015

Sałatka z rukolą i twarogiem




Sałatka z rukolą i twarogiem 



 Składniki:

  • 2 garści świeżej rukoli
  • 1 mała czerwona cebulka 
  • 200 g twarogu
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 cytryny
  • 1 garść uprażonego słonecznika
  • 1 szczypta białego pieprzu 
 Wykonanie:

Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na półmisku, przyozdobić pokrojoną w piórka cebulą, pomidorkami, pokruszonym twarogiem, oprószyć pieprzem (ewentualnie solą). Obsypać uprażonym słonecznikiem, skropić oliwą i  świeżym sokiem z cytryny albo dobrym sprawdzonym dressingiem : 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia + 1 łyżka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Jest to sałatka świeża, lekka, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu, podawana na przystawkę.
Polecam.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...