poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pesto z rukoli




Pesto z rukoli



W oczekiwaniu na najpiękniejszą porę roku czyli WIOSNĘ zapraszam na pesto z rukoli. Jest to moje ulubione, choć bazylia jest przeze mnie równie uwielbiana, jak zresztą wszystko co świeże, zdrowe i kolorowe.



Składniki:
  • 2 spore garści rukoli
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 3 ząbki czosnku
  • około 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia (ilość oliwy według uznania)
  • 3 łyżki startego długo dojrzewającego sera ( u mnie Cheddar)
  • 1 szczypta soli morskiej
Wykonanie: 


Rukolę dobrze opłukać, osuszyć. Orzeszki uprażyć na patelni (bez tłuszczu). W blenderze umieścić 3 ząbki czosnku i zmiksować, w kolejności dodawać pozostałe składniki, tworząc konsystencję pasty.

Gotowe.






Smacznego!

3 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...