piątek, 11 lipca 2014

Spaghetti z krewetkami i mulami w sosie curry




Spaghetti z krewetkami i mulami w sosie curry



Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 g slodkiej smietanki
  • 1/2 limonki
  • 1 garsc oliwek
  • 400 g minii krewetek swiezych
  • 150 g muli w zalewie
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 lyzka oliwy
  • 1 plaster masła
  • 1 lyzka miodu
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu swiezo zmielonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 garsc posiekanego szczypioru
  • 1 żółtko
Wykonanie:

Na rozgrzanym tłuszczu (oliwa + masło) podsmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą curry,  dolać miód, chwilę karmelizować, dorzucić krewetki i mule, poddusić, zalać śmietanką zmieszaną z żółtkiem, wycisnąć sok z limonki, gotować całość do zgęstnienia, dodać posiekany szczypior. Przełożyć do sosu ugotowany makaron al dente i połączyć ze sobą.











Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...