sobota, 14 czerwca 2014

Przystawka z wędzonego łososia i awokado




Przystawka z wędzonego łososia i awokado



Zapraszam na przystawkę z wędzonego łososia i awokado w towarzystwie aromatycznych oliwek, dojrzałego pomidora oraz kaparów. Jest to danie bardzo smaczne, pełne cennych witamin, dietetyczne i, co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu. Można oczywiście dla skrócenia tego, jakże cennego dzisiaj czasu, zaangażować gości, co uczyni, że przystawka będzie ciekawsza, a może nawet wzbogacona o inne smaki jak i wspólną zabawę.



Składniki:
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 duże dojrzale pomidory (albo kilka mniejszych)
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 garść czarnych oliwek (mogą być zielone, bez znaczenia)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek świeżego kopru
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

W misce w kolejności umieścić pokrojone pomidory (dla wrażliwszych bez skórki), awokado, łososia, oliwki, kapary lekko rozdrobnione, posiekany świeży koper, oliwę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny (1 łyżka), przyprawić solą i pieprzem (uwaga słony łosoś) i wszystko delikatnie wymieszać.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...