poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Tarta z brokułami i pomidorkami koktajlowymi




Tarta z brokułami i pomidorkami koktajlowymi



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duży brokuł
  • 1 garść pokrojonego świeżego szczypioru
  • 200 ml słodkiej śmietanki 
  • 2 jajka (wysoka jakość)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera ricotta
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
Wykonanie: 

 Wyłożyć formę ciastem, nakłuć widelcem. Ugotować różyczki brokuł w osolonej wodzie do 3 minut, przełożyć do wody z lodem, zahartować, ułożyć na cieście. Pomidorki przekroić na pól, ułożyć między brokułami. Podsmażyć na maśle szczypior, przełożyć do wymieszanej śmietanki z jajkami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, przelać na brokuły i pomidorki. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i serem ricotta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.











Smacznego!

6 komentarzy:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...