czwartek, 12 września 2013

Danie bezmięsne - ziemniaki purée z serem + ratatouille + rukola




Danie bezmięsne - ziemniaki purée z serem + ratatouille + rukola



Purée ziemniaczane:
  • 4 ziemniaki
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki startego na dużych oczkach żółtego sera (u mnie Gouda)
Ratatouille:
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 1-2 szczypty pieprzu
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:

Obrane i umyte ziemniaczki razem z ćwiartką cebuli i ząbkiem czosnku gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą pieprzu około 20 minut. Odcedzamy, dodajemy masło i mleko, ubijamy na aksamitną masę. Dodajemy na koniec ser i mieszamy, przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy w kolejności posiekany czosnek, cebulę,pomidory, paprykę, cukinię w kostkę, oliwki, przyprawy, zioła, chwilę smażymy aż zmiękną. Dolewamy sos pomidorowy, chwilę dusimy i gotowe.
Sałatę rukolę dobrze płuczemy, układamy na talerzu skrapiając oliwą Extra virgin i octem winnym.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...