wtorek, 16 lipca 2013

Młoda kapusta z koprem i octem balsamicznym




Młoda kapusta z koprem i octem balsamicznym


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 czerwona cebula (dla kontrastu)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • pieprz do smaku
  • 1 pęczek świeżego kopru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 plaster masła
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego z białego wina

Wykonanie:

Odrywamy zewnętrzne liście z kapusty, płuczemy ją, wykrajamy głąb, dzielimy na 4 części i szatkujemy w paseczki. Cebule kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę oliwy + masło, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy z 1 szczyptą soli, pieprzu i łyżeczką cukru. Dorzucamy poszatkowaną kapustę i mieszamy całość. Chwilę dusimy do zmniejszenia jej objętości. Kiedy będzie już dostatecznie sparzona dodajemy z 2 łyżki oliwy, 3-4 łyżki octu balsamicznego, sól i posiekany świeży koper. Serwujemy.



Podałam sposób wegetariański na tę kapustę,  ponieważ można ją jeszcze przyrządzić z podsmażonym boczkiem, jest ona wówczas smaczniejsza (choć to kwestia gustu) i bardziej treściwa. Do podsmażonego boczku i cebuli dorzucić kapustę i przemieszać, na koniec dodając sam ocet balsamiczny i koper.

Wybór należy do Szefa Kuchni i jego Gości ;)


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...