piątek, 12 lipca 2013

Dietetyczna zupa jarzynowa z sosem pomidorowym z pieczarkami i soją




Dietetyczna zupa jarzynowa z sosem pomidorowym z pieczarkami i soją 
 Szybka zupka - bezmięsna i bez tłuszczu, smaczna!



Składniki: 


  • 500 g pasty pomidorowej (Passata di Pomodoro)
  • 1 litr wody
  • 6 większych pieczarek
  • 1 pęczek świeżej marchwi
  • jeden młody mały seler
  • 3-4 młode ziemniaki
  • około 250 g ugotowanej soi
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej  (wedle potrzeb)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu lipowego (dowolnego)
  • kilka listków lubczyku (może być suszony)


  • Wykonanie:

    Do gotującej się wody dodajemy w kolejności pokrojone w kosteczkę ziemniaki, marchew, seler,  następnie posiekaną cebulkę, posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru brązowego, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gorczycą. Zostawiamy na 20 minut na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną soję, sos pomidorowy, gałązki tymianku, lubczyk. Gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu, a na koniec 
    dodajemy dla smaku miód i serwujemy. 






    Smacznego.

    2 komentarze:

    1. Uwielbiam takie lekkie zupy :-)

      Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://kuchnia-suflera.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń

      Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...