piątek, 1 marca 2013

Tarta z łososiem, szpinakiem i serem feta na cieście francuskim





Tarta z łososiem, szpinakiem i serem feta na cieście francuskim



Szybkie i smaczne danie na lunch albo romantyczną kolację. Dlaczego szybkie?
Ciasto mamy już gotowe, nie warto się trudzić, a składniki  są wszędzie dostępne, wystarczy po nie sięgnąć.  
Więcej czasu mamy dla siebie :)


Składniki:
  •  łosoś świeży około 250 g
  • szpinak świeży - jedna garść
  • ser feta 1/4 opakowania
  • śmietana - 4 łyżki
  • gałka muszkatołowa - szczypta
  • czosnek - 3 ząbki
  • świeża natka pietruszki - kilka gałązek
  • sól morska - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • limonka
  • oliwa - 4 łyżki
Wykonanie:

(Podczas filetowania mojego pięknego i świeżego łososia uzyskałam kilka bardzo ładnych kawałków mięsa bez ości, które zamarynowałam na jedną dobę w soku z limonki i oliwie z sola i pieprzem). 
W foremce na tarte układam wraz z papierem ciasto francuskie. Papier jest potrzebny ponieważ ułatwi nam ściągniecie po upieczeniu ciasta z formy na talerz. Lekko nakłuwamy widelcem dno. Smarujemy je śmietaną rozrobioną z posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Układamy na śmietanie dobrze umyte liście świeżego szpinaku, a następnie naszego łososia zamarynowanego, skrapiając go jeszcze marynatą. Rozkruszamy ser feta po całości i posypujemy natka pietruszki. Wstawiamy do pieca na około 200 stopni na 25 minut.
Po wyciągnięciu z pieca przekładamy na talerz, posypujemy jeszcze natką pietruszki i gotowe. Można podać z dowolną sałatą, w moim przypadku jest to sałata lollo rossa ze świeżymi liśćmi szpinaku w sosie śmietanowym.

 





Smacznego!


3 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...