Sałata roszponka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
Prosta i lekka sałatka, która może posłużyć jako lekkie śniadanie bądź przystawkę, swoim urokiem przyciągnie każdego a smakiem zadowoli najbardziej wymagające podniebienie :)
Proporcje dla jednej osoby:
Składniki:
- Sałata roszponka - jedna duża garść
- pomidorki koktajlowe około 5-6 sztuk
- mozzarella mini - około 5-6 sztuk
- oliwki czarne - około 5-6 sztuk
Sos do sałatki:
- oliwa - 4 łyżki
- ocet balsamiczny z białego wina - 2 łyżki
- sól morska - szczypta
- pieprz - szczypta
- krem balsamiczny - do dekoracji i smaku
Wykonanie:
Układamy umytą i osuszoną sałatę na talerzu, a następnie pokrojone na polówki bądź ćwiarteczki pomidorki i mozzarellę. Pomiędzy przekładamy oliwki. Wszystko polewamy sosem, który robimy w osobnej miseczce, energicznie mieszając i w ten sposób łącząc oliwę z octem tak aby zrobił się gęsty i aksamitny sosik dodając sól i pieprz. Na talerzu ozdabiamy kremem balsamicznym.
Smacznego.
jakie ładne i smaczne kolory:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za odwiedziny, zapewniam, ze tak smakuja te kolory jak wygladaja :)
Usuńoj zjadłabym! świetne smaki i jak ładnie podane! :)
OdpowiedzUsuń