sobota, 2 lutego 2013

Sałata roszponka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi





Sałata roszponka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi




Prosta i lekka sałatka, która może posłużyć jako lekkie śniadanie bądź przystawkę, swoim urokiem przyciągnie każdego a smakiem zadowoli najbardziej wymagające podniebienie :)



Proporcje dla jednej osoby:

Składniki:
  • Sałata roszponka - jedna duża garść
  • pomidorki koktajlowe około 5-6 sztuk
  • mozzarella mini - około 5-6 sztuk
  • oliwki czarne - około 5-6 sztuk
Sos do sałatki:
  • oliwa - 4 łyżki
  • ocet balsamiczny z białego wina - 2 łyżki
  • sól morska - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • krem balsamiczny - do dekoracji i smaku
Wykonanie:

Układamy umytą i osuszoną sałatę na talerzu, a następnie pokrojone na polówki bądź ćwiarteczki pomidorki i mozzarellę. Pomiędzy przekładamy oliwki. Wszystko polewamy sosem, który robimy w osobnej miseczce, energicznie mieszając i w ten sposób łącząc oliwę z octem tak aby zrobił się gęsty i aksamitny sosik dodając sól i pieprz. Na talerzu ozdabiamy kremem balsamicznym.







Smacznego.





3 komentarze:

  1. jakie ładne i smaczne kolory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za odwiedziny, zapewniam, ze tak smakuja te kolory jak wygladaja :)

      Usuń
  2. oj zjadłabym! świetne smaki i jak ładnie podane! :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...