czwartek, 13 grudnia 2012

Pierś z kurczaka w migdałowym sosie




Pierś z kurczaka w migdałowym sosie



Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • migdały - 1 garść
  • śmietanka słodka (30%) - 200 ml
  • 1 żółtko
  • masło
  • sól morska
  • pieprz

Marynata do kurczaka:
  • 1/2 cytryny
  • oliwa - 2 łyżki
  • miód akacjowy - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Do przygotowanej marynaty z cytryny, miodu i oliwy wkładamy pierś kurczaka i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.  Po upływie tego czasu naszą zamarynowaną pierś obtaczamy w migdałowych płatkach i przekładamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy z dwóch stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Następnie w czystym naczyniu rozgrzewamy resztę marynaty, dodajemy śmietanę z dobrze rozmieszanym żółtkiem i krótko gotujemy. Sos, który powstał na wskutek pieczenia dolewamy do patelni i mieszamy dobrze ze sobą. Pierś przekrajamy na mniejsze kawałki i polewy sosem. Podajemy na ulubionej sałacie, u mnie jest to rukola. Na koniec posypujemy jeszcze prażonymi migdałami.











Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...