Pierś z kurczaka w migdałowym sosie
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- migdały - 1 garść
- śmietanka słodka (30%) - 200 ml
- 1 żółtko
- masło
- sól morska
- pieprz
Marynata do kurczaka:
- 1/2 cytryny
- oliwa - 2 łyżki
- miód akacjowy - 1 łyżeczka
Wykonanie:
Do przygotowanej marynaty z cytryny, miodu i oliwy wkładamy pierś kurczaka i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu naszą zamarynowaną pierś obtaczamy w migdałowych płatkach i przekładamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy z dwóch stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Następnie w czystym naczyniu rozgrzewamy resztę marynaty, dodajemy śmietanę z dobrze rozmieszanym żółtkiem i krótko gotujemy. Sos, który powstał na wskutek pieczenia dolewamy do patelni i mieszamy dobrze ze sobą. Pierś przekrajamy na mniejsze kawałki i polewy sosem. Podajemy na ulubionej sałacie, u mnie jest to rukola. Na koniec posypujemy jeszcze prażonymi migdałami.
Smacznego!
sos migdałowy? intrygujący pomysł!
OdpowiedzUsuń