sobota, 6 maja 2017

Pieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami



Pieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami

Na dziś przygotowałam filety z ryby o nazwie Red Snapper (Lutjanus purpureus), w polskim tłumaczeniu lucjan purpurowy. W moim przypadku pochodzi ona z zachodniego Pacyfiku, dlatego również nabycie jej w Europie jest oczywiście możliwe wyłącznie w formie mrożonej. Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne, delikatne i jędrne, toteż jest prawdziwą pokusą dla smakoszy ryb.

Zapraszam:

Składniki:
  • 500 g filetów Red Snapper (mrożone)
  • kilka gałązek tymianku 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 cytryna 
  • 3 łyżki oliwy
 Puree ziemniaczane z parmezanem:
  • 4 ziemniaki
  • 1 garść startego parmezanu  
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej  
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej  
  • 1 szczypta białego pieprzu 
 Dodatek z cukinii i oliwek: 
  • 2 młode cukinie 
  • 1 garść oliwek 
  • 3 gałązki tymianku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
 Wykonanie: 

Filety po wyjęciu z zamrażarki każdy z osobna dobrze opłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i białym pieprzem, dodać tymianek, czosnek w plasterkach oraz cytrynę. Wszystko skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz oliwą.




Rybę wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut tak, aby jej nie wysuszyć.

Ziemniaki ugotować z solą i gałką muszkatołową (20 minut), odcedzić, dodać mleko, parmezan, masło. Ubić na puszystą masę.

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę wraz z pokrojonym czosnkiem w plasterki, dodać oliwki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć 3,4 minuty.

Na talerzu ułożyć rybę na puree, dodać cukinię z oliwkami. Danie skropić cytryną oraz oliwą z pierwszego tłoczenia.




Chłodne Sauvignon blanc będzie idealnym wykończeniem tego dania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz