sobota, 13 lutego 2016

Tatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą


Tatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą
 Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem. 
Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu:
 Tatar z łososia z awokado i świeżą kolendrą;
Guacamole z łososiem i limonką;

Życzę smacznego. 

Składniki:
  • 250 g świeżego łososia
  • 1/2 czerwonej cebuli (szalotka będzie idealna)  
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki kaparów w zalewie  
  • 1 szczypta soli morskiej 
  • 1 szczypta pieprzu białego
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 1 łyżka sosu sojowego - light (czyli ten bez dodatku karmelu)
 Wykonanie: 

Łososia z dobrego źródła i pierwszej świeżości umyć, osuszyć papierem kuchennym, pokroić na malutkie kawałeczki, przełożyć do miseczki. Dodać posiekane kapary, kolendrę, oprószyć solą, pieprzem. Skropić oliwą, sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Delikatnie całość przemieszać. Podawać na pieczywie.




Proponowane wino do tego dania to oczywiście Champagne (szampan) albo Riesling jak również pochodzące z Burgundii Ladoix Blanc.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz