piątek, 12 lutego 2016

Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych





Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych




Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką.
 Indywidualnie zmieniając dodatki na inne, ciesząc się smakiem. 
Zapraszam na inne przepisy na moim blogu z cyklu "Kotlet bezmięsny, wegetariański"
Marchewkowe kotlety sojowe;
Danie wegetariańskie - kotlet sojowy z różowym puree i sałatką z rukoli;
Kotlet sojowy z cukinią i cebulką;
Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym.



Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko świeże  
  • 1 szalotka
  • 1 garść startego sera cheddar na dużych oczkach (może być inny żółty ser)
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 garść świeżej bazylii 
  • sól morska  
  • biały pieprz 
  • oliwa
Wykonanie:  
Do miski przełożyć posiekane jajka, bazylię, szalotkę, dodać starty ser, wbić świeże jajko, przyprawić solą, pieprzem. Dosypywać stopniowo płatki owsiane do uzyskania zwartej masy (około 1 garść). Obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na oliwie z obydwu stron do zrumienienia się. Sposób smażenia taki sam jak w tradycyjnych kotletach. Przełożyć na papier kuchenny, by pozbawić ich nadmiernego tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami. 







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...