środa, 27 stycznia 2016

Cytrynowe muffinki z lukrem



Cytrynowe muffinki z lukrem

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 100 g masła  
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki zmielonych migdałów 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka sody 
Wykonanie: 

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać startą skórkę z dwóch cytryn wcześniej wyszorowanych i sparzonych. Wycisnąć z nich sok i dodać do masy. Roztopić masło, dodać. Dosypać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Przełożyć do foremek, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut. Masa na lukier powstała z soku z cytryny i cukru pudru. Dozowanie cukru do momentu zgęstnienia lukru.




 Polecam ten deser, jest prosty, szybki i bardzo smaczny.
I na raz ! 

1 komentarz:

  1. Kapitalne ! tylko jak to samemu zrobić i nie ubrudzić całej kuchni.

    http://piotrmacias.stronazen.pl/Home/

    OdpowiedzUsuń