środa, 10 czerwca 2015

Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym




Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym


Czas na cukinie.



Składniki: 
  • 2 cukinie
  • 200 g pasty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 szalotka
  • sól morska 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • oliwa
  • oregano
  • 150 g mozzarelli 
Wykonanie:

 Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Do rozgrzanej oliwy (2-3 łyżki) wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz miąższ z cukinii. Przyprawić. Dodać pastę pomidorową, chwilę gotować do połączenia składników. Każdą polówkę cukinii wypełnić uzyskanym sosem pomidorowym, posypać dowolnym dobrym serem (u mnie akurat była dostępna mozzarella). Ułożyć łódeczki w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym oliwą. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. Można regulować czas pieczenia według preferencji własnego pieca. Jako dodatek proponuje purée ziemniaczano - cukiniowe. Przepis tutaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...