piątek, 15 maja 2015

Velouté de tomates au basilic (Krem z pomidorów i bazylii)



 Velouté de tomates au basilic (Krem z pomidorów i bazylii) 

Krem z pomidorów wpisuję na listę moich ulubionych zup ! 
A dlaczego ?
Przekonajcie się sami.
 Zapraszam do przyrządzenia słonecznej przystawki.

Składniki:

  •  500 g świeżych i dojrzałych pomidorów (najlepiej w sezonie) albo pomidorów pelati z puszki
  • 1 garść świeżych liści bazylii 
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 garść startego parmezanu 
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej 
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 

Wykonanie:


Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, następnie posiekane liście bazylii oraz pokrojone w ćwiartki pomidory. Dodać cukier, ser. Podlać wywarem warzywnym. Przyprawić solą, pieprzem, gotować około 10-15 minut. Zmiksować całość. Podając na talerzach dodać starty ser, ozdobić świeżymi liśćmi bazylii oraz skropić dobrą aromatyczną oliwą z pierwszego tłoczenia. Doskonale smakuje jako chłodnik.


Smacznego.

1 komentarz: