wtorek, 6 stycznia 2015

Krewetki na ostro w orientalnych smakach z warzywami z woka




Krewetki na ostro w orientalnych smakach z warzywami z woka



Danie z woka, aromatyczne, pikantne, smaczne, do którego niezbędny jest wok, najlepiej żeliwny, cała gama świeżych i dobrych produktów oraz chęci. 



Składniki: 
  • 400 g świeżych krewetek (niegotowanych)
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego  
  • 200 g pędów bambusa 
  • 2 ostre papryczki
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru 
  •  5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 marchew
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 3 łyżki oleju sezamowego 
  • 1 łyżka sezamu uprażonego 
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka curry 
Wykonanie:

Krewetki obrać z pancerzyków i ogonków, oczyścić, opłukać. Posiekać czosnek, imbir, papryczki, wrzucić na rozgrzany olej, dodać odrobinę przypraw, dorzucić krewetki, chwilę smażyć, a następnie wyjąć i odstawić. Do woka dodać w kolejności: cebulę pokrojoną w piórka, marchew w paseczki, brokuł w różyczki, pędy bambusa, papryka w paseczki, przemieszać, chwilę smażyć (uwaga - nie mogą stracić chrupkości i koloru). Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, resztę przypraw, przemieszać że wcześniej smażonymi  krewetkami, które powinny być delikatne i miękkie, dodać ugotowany makaron (według opisu na opakowaniu), zetrzeć skórkę z limonki (oczyszczonej i umytej). Przemieszać całość.
Na koniec posypać prażonym sezamem.
Gotowe.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Te kolory, krewetki, warzywa... To dokładnie takie danie, które mogłabym jeść nawet teraz mimo późnej pory, nie mogłabym się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...