wtorek, 6 stycznia 2015

Krewetki na ostro w orientalnych smakach z warzywami z woka


Krewetki na ostro w orientalnych smakach z warzywami z woka
 
Danie z woka, aromatyczne, pikantne, smaczne, do którego niezbędny jest wok, najlepiej żeliwny, cała gama świeżych i dobrych produktów oraz chęci. 

Składniki: 
  • 400 g świeżych krewetek (niegotowanych)
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego  
  • 200 g pędów bambusa 
  • 2 ostre papryczki
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru 
  •  5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 marchew
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 3 łyżki oleju sezamowego 
  • 1 łyżka sezamu uprażonego 
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka curry 
Wykonanie:

Krewetki obrać z pancerzyków i ogonków, oczyścić, opłukać. Posiekać czosnek, imbir, papryczki, wrzucić na rozgrzany olej, dodać odrobinę przypraw, dorzucić krewetki, chwilę smażyć, a następnie wyjąć i odstawić. Do woka dodać w kolejności: cebulę pokrojoną w piórka, marchew w paseczki, brokuł w różyczki, pędy bambusa, papryka w paseczki, przemieszać, chwilę smażyć (uwaga - nie mogą stracić chrupkości i koloru). Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, resztę przypraw, przemieszać że wcześniej smażonymi  krewetkami, które powinny być delikatne i miękkie, dodać ugotowany makaron (według opisu na opakowaniu), zetrzeć skórkę z limonki (oczyszczonej i umytej). Przemieszać całość.
Na koniec posypać prażonym sezamem.
Gotowe.


Smacznego.

1 komentarz:

  1. Te kolory, krewetki, warzywa... To dokładnie takie danie, które mogłabym jeść nawet teraz mimo późnej pory, nie mogłabym się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń