poniedziałek, 20 października 2014

Aromatyczny krem z dyni z kardamonem i goździkami




Aromatyczny krem z dyni z kardamonem i goździkami

 Wspaniała przystawka, pełna doznań smakowych w charakterze aromatycznego kremu z dyni.

Zapraszam.


Składniki:
  • 1 kg obranej i oczyszczonej dyni
  • 2 ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l wywaru jarzynowego 
  • 3 ziarna kardamonu
  • 3 goździki
  • 2 szczypty kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 szczypty soli morskiej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szczypty curry
  • 1/2 limonki 
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia  
Wykonanie: 

Na rozgrzaną oliwę oraz miód wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek. Zeszklić, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, goździki, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię, dodać resztę przypraw, chwilę podsmażać. Podlać podgrzanym wywarem jarzynowym wraz z marchewką tak aby całość przykryć płynem (skład wywaru to : marchew, seler korzenny, seler naciowy, cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz). Gotować wszystko do miękkości około 20 minut. Pozbyć się skorupek kardamonu, goździków, a następnie zmiksować wszystko na aksamitny krem, doprawić sokiem z limonki (około jednej łyżki). Na talerzu ozdobić uprażonymi pestkami z dyni oraz skropić delikatnie oliwą z pierwszego tłoczenia.



Smacznego.

3 komentarze:

  1. Wreszcie znalazłam przepis na naprawdę smaczną, aromatyczną zupę krem z dyni (: Polecam inne wykorzystanie dyni http://kuchniapszczoly.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń