czwartek, 3 kwietnia 2014

Filet z dorsza atlantyckiego z warzywami w białym winie


Filet z dorsza atlantyckiego z warzywami w białym winie

Proporcje dla dwóch osób.

Składniki:
  •  2 świeże filety z dorsza atlantyckiego
  • 1 młoda cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 świeża ostra papryczka
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 4 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g masła
  • 1 cytryna
Wykonanie:

Na rozgrzaną oliwę z masłem położyć oprószone filety solą i pieprzem, obsmażyć delikatnie z dwóch stron, dodać pokrojone warzywa zaczynając od posiekanego czosnku i w kolejności dodając pokrojoną cebulę w piórka, ostrą papryczkę, cukinię w słupki, pomidorki na pól, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalać winem, przykryć, dusić około 5 minut. 


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz