sobota, 8 marca 2014

Lotaryńska zupa z boczkiem - La soupe lorraine au lard


Lotaryńska zupa z boczkiem - Soupe lorraine au lard

Zapraszam na sezonową zupę rodem z Lotaryngii pachnącą boczkiem i warzywami. Danie treściwe i pełne smaków. Zupa ta gościła na lotaryńskich stołach zarówno u chłopów jak i mieszczan od zarania dziejów. Niegdyś jednak dodawało się warzywa codziennie przez cały tydzień, a boczek wędrował do rodzinnego garnka jedynie w niedzielę, co było okazją do świętowania. Dzisiaj się to zmieniło i gotowanie zupy rozpoczyna się dodaniem boczku do gotującej się wody, a dopiero potem reszty ingrediencji. Jest to zupa, którą można jeść cały tydzień, a odgrzewana zyskuje na walorach smakowych, podobnie jak polski bigos.

Składniki:
  • 1 kapusta włoska
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 rzepa
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 szczypty tymianku
  • 3 szczypty majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej (Uwaga słony boczek)
  • 200 g fasoli
Wykonanie:

Oderwać liście zewnętrzne kapusty, wyciąć głąb, przekroić na pól, opłukać, a następnie pokroić w małe kawałki. Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Rzepę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku zagotować  wodę około 2 litry, dodać boczek, zebrać szum, wrzucić fasolę (namoczoną wcześniej przez 12h), kapustę, marchewkę, cebulę, czosnek, gotować, 1,5 godziny. Następnie dorzucić por, ziemniaki i przyprawy.  Gotować jeszcze 20 minut. Pokroić boczek.
Podawać na gorąco z pieczonymi kromkami chleba.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Nie lubię zup, ale ta chyba trafiłaby w moje gusta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i dobre słowo !
      Zupki jest sporo, więc mogę poczęstować ;)
      Pozdrawiam !

      Usuń