niedziela, 18 sierpnia 2013

Ryż ze świeżą bazylią i miętą


Ryż ze świeżą bazylią i miętą

Ryż podany do dania głównego nie musi być wcale nudny, wystarczy dorzucić do ugotowanego już masło i świeże zioła, a uzyskamy bardzo smaczny i aromatyczny dodatek, pasujący idealnie do ryb i białych mięs.

Składniki:
  •  1 szklanka ryżu długoziarnistego 
  • 2 szklanki wody
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 garść świeżej mięty
  • 30 g masła
 Wykonanie:

Ryż gotować około 10 minut na małym ogniu bez przykrycia, z odrobiną soli, do odparowania wody tak aby było al dente, (to bardzo ważne, ryż nie może być rozgotowany i klejący). Do ugotowanego gorącego ryżu dodać masło, wymieszać całość, a następnie dorzucić posiekane zioła. Podawać.


Smacznego.

3 komentarze:

  1. Na pewno przyrządzę ryż z bazylią. Nawet nie pomyślałem, że można to tak smakowicie skomponować. Zdjęcie jest również genialne. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do zrobienia tego prostego dodatku :)
      Pozdrawiam również !

      Usuń
  2. Uwielbiam ryż i podobnie podaję go jako dodatek do ryby lub drobiu.
    Bazylia świetnie się komponuje z letnimi daniami.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń