czwartek, 15 sierpnia 2013

Roladka z cukinii z ricottą, świeżą bazylią i oregano


Roladka z cukinii z ricottą, świeżą bazylią i oregano

Przystawka z cukinii, niezwykle smaczna i delikatna w smaku.
 Gorąco polecam.

Składniki:
  • 2 cukinie
  • 200 g sera ricotta
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól morska
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 1 garść świeżej bazylii
  • papier kuchenny
  • folia kuchenna
Wykonanie:

Umytą cukinię pokroić na mniej więcej dwu milimetrowe plastry wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na jakąś chwilę. Po wypuszczeniu soków wypłukać plastry i osuszyć papierem kuchennym. Wstawić je do pieca na jakieś 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, ułożone na papierze do pieczenia, nie pozwalając na zbyt mocne wysuszenie się. Po wystygnięciu ułożyć je na folii kuchennej. W osobnej misce wyrobić masę serową z ricotty, oliwy, 1 szczypty pieprzu i soli, posiekanej bazylii i oregano. Na plastry cukinii wyłożyć masę i zwinąć w roladkę, ścisnąć i włożyć do lodówki na minimum 6 godzin. Podawać z dobrą oliwą.


Smacznego.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię aż tak, że jej nadużywam a twój pomysł na nią, szczególnie mi się podoba. Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ten przepis na cukinię bardzo lubię osobiście. Polecam gorąco tę przystawkę i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo wyrafinowany przepis o swiezym i slodkim smaku !

    OdpowiedzUsuń