środa, 13 marca 2013

Sałatka z selera naciowego z jabłkiem i prażonym słonecznikiem



Sałatka z selera naciowego z jabłkiem i prażonym słonecznikiem

Chrupiąca i bardzo zdrowa sałatka, polecam :)

Składniki:
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1-2 łyżeczki uprażonego słonecznika
  • kilka gałązek natki pietruszki
Sos do sałatki:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego z białego wina (bądź soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wykonanie:

Umyte i osuszone łodygi selera kroimy na malutkie kawałeczki w poprzek, a następnie umyte i obrane jabłko również kroimy na malutkie paseczki, tak aby komponowały się z selerem, do tego dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i  jedną łyżeczkę uprażonego wcześniej słonecznika. Sos do sałatki należy w osobnej miseczce dokładnie wymieszać, a wiec jogurt naturalny, majonez (dla zawiązania sosu) ocet balsamiczny, sól i pieprz.
 Z wierzchu posypujemy jeszcze słonecznikiem, który wcześniej uprażyłam w osobnym naczyniu na bardzo wolnym ogniu.



Smacznego.

7 komentarzy:

  1. ostatnio odkryłam marynowany seler naciowy. na nowo zachwyciłam się tymi zielonymi łodygami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto się nimi zachwycać, bo są bardzo zdrowe,
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam tą sałatke jest orzeżwiająca i lekka,zamist slonecznika można użyć płatki migdałów, również bedzie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja miałam prażone pestki dyni,a zamiast soku z cytryny ,dodałam łyżeczkę musztardy miodowej-pychota -pozdrawiam-Anula

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszna, dziękuję za ten przepis :) w wersji obiadowej dodałam do niej kurczaka, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Troszkę sceptycznie do niej podchodziłam, ale ciekawośc wygrała. Jest niesamowicie smaczna. Krucha, świeża i na końcu dociera smak słonecznika. WSPANIAŁA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, słonecznik, chrupkość, smak !
      Pozdrawiam !

      Usuń