środa, 17 czerwca 2015

Cukinia w cieście piwnym




Cukinia w cieście piwnym



Zapraszam na smaczną przekąskę z cukinii.



Składniki: 
  • 2 świeże młode cukinie
  • olej rzepakowy
 Składniki na ciasto piwne: 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka jasnego dobrej jakości piwa
  • 2 świeże i z dobrego źródła jajka
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu białego (dowolny)
Wykonanie:

Przygotować ciasto do smażenia. Do miski wbić dwa jajka, przyprawić, dodać mąkę, dolać piwo, wymieszać na kremową masę. Cukinię umytą i osuszoną pokroić w plastry lekko ukośnie. Każdy z osobna plaster zamoczyć w cieście i wrzucić na rozgrzany głęboki olej. Smażyć z obydwu stron na złocisty kolor. Następnie przełożyć na papier kuchenny w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi i ulubionymi sosami na zimno, choć są tak smaczne, ze nie potrzebują nic więcej :)






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...